Αρχική Σελίδα
Έργα Συνεργασίας και Συλλογικές Δράσεις / Έργα Εκτύπωση E-mail
Τα έργα συνεργασίας και οι συλλογικές δράσεις / έργα στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ των τοπικών φορέων και πληθυσμών, ιδιωτικών και δημόσιων, με σκοπό να αναπτυχθούν νέοι τρόποι και διαδικασίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων των επιλεγμένων αγροτικών περιοχών. Τα έργα αυτά μπορούν να στοχεύουν σε έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω τομείς:
 
  • στην ενίσχυση της καινοτομίας και των καινοτόμων παρεμβάσεων για την ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, 
  • στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, 
  • στην εισαγωγή πρακτικών για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, 
  • στην ενίσχυση δράσεων για την αντιμετώπιση της φτώχιας, των κοινωνικών ανισοτήτων και της κοινωνικής απομόνωσης και  την υποστήριξη των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, 
  • στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας 
 
Οι στόχοι και τα αποτελέσματα των έργων συνεργασίας και των συλλογικών δράσεων / έργων πρέπει να συνάδουν με τις τοπικές αναπτυξιακές στρατηγικές των περιοχών παρέμβασης.
Τα εν λόγω έργα μπορούν να είναι:
 
Α. Έργα διατοπικής ή διακρατικής συνεργασίας 
 
Η διατοπική και η διακρατική συνεργασία στοχεύουν στην ενίσχυση της συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ περιοχών κυρίως για την μεταφορά τεχνογνωσίας. Παράλληλα, μέσω των σχεδίων αυτών είναι δυνατή η ανάπτυξη και εδραίωση μίας πιο μόνιμης συνεργασίας με αντικείμενο την κοινωνική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής ή ακόμα και την ανάπτυξη επαγγελματικών συνεργασιών μεταξύ των περιοχών αυτών.
 
Β. Δικτύωση ομοειδών ή / και συμπληρωματικών επιχειρήσεων (Clusters)
 
Τα «Cluster» αποτελούν ομάδες ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, συνήθως εγκατεστημένων σε γειτνιάζουσες περιοχές, οι οποίες αλληλεπιδρούν με στόχο να αναδείξουν τοπικά προϊόντα που παράγονται από διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας (κοινές προμήθειες, logistics, αποθήκες κ.ά.), την πρόσβαση σε πόρους (αγορές κεφαλαίων, ανάπτυξη και μεταφορά γνώσης, εξειδικευμένο προσωπικό), την άμεση και έγκαιρη πληροφόρηση και γενικότερα την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της λειτουργίας και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων - εταίρων. Οι επιχειρήσεις ενός cluster μπορούν να  δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο δραστηριότητας (οριζόντια cluster) ή σε διαφορετικούς κλάδους της διαδικασίας παραγωγής αλλά να ανήκουν στην ίδια εφοδιαστική αλυσίδα (κάθετα cluster).
 
Η δικτύωση των επιχειρήσεων σε περιφερειακό επίπεδο μπορεί να στοχεύει στην ανάδειξη των περιφερειακών συγκριτικών πλεονεκτημάτων, όπως τα τοπικά προϊόντα, οι τουριστικές και πολιτιστικές διαδρομές. Στα δίκτυα αυτά, εκτός από τις επιχειρήσεις – εταίρους (που ονομάζονται και «επιχειρήσεις κορμού»), μπορούν να συμμετέχουν και υποστηρικτικές επιχειρήσεις και φορείς, όπως ενώσεις βιομηχανιών και επαγγελματικά επιμελητήρια, τεχνολογικά ιδρύματα, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες οριζόντιου χαρακτήρα προς τους εταίρους του cluster.
 
Τα cluster πρέπει να αποτελούνται από τη συνεργασία τριών τουλάχιστον επιχειρήσεων οι οποίες να δεσμεύονται για το είδος της συνεργασίας από  την μεταξύ τους σύμβαση στην οποία προσδιορίζονται σαφώς οι σχέσεις μεταξύ τους, ο στόχος αλλά και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
 
Γ. Λοιπές συλλογικές δράσεις / έργα και έργα συνεργασίας
 
Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που προτείνονται και υλοποιούνται από συσπειρώσεις / ομάδες τοπικών φορέων και πληθυσμών, ιδιωτικών και δημόσιων συμφερόντων, με σκοπό να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα υστέρησης της περιοχής παρέμβασης. Οι στόχοι που θα προτείνονται μέσω του σχεδίου πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, να συνάδουν με τους στόχους του τοπικού προγράμματος και να συμβάλουν στην κοινωνική, πολιτιστική ή περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής.
 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png