Τι είναι Κοινωνική Οικονομία Εκτύπωση E-mail
Κοινωνική Οικονομία
Δεδομένης της αδυναμίας της υπάρχουσας οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) να προσφέρει απασχόληση σε όλο το εργατικό δυναμικό, γίνονται προσπάθειες να αναπτυχθεί ένας άλλος τομέας της οικονομίας (ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας) ο οποίος προβλέπεται ότι θα προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ιδιαιτέρως για άτομα τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες εισόδου στην αγορά εργασίας.

Συνεταιρισμοί και Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες αποτελούν επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας. Ταμεία αλληλοβοήθειας, ενώσεις, σωματεία και ιδρύματα συγκαταλέγονται στους οργανισμούς της κοινωνικής οικονομίας. Χαρακτηριστικά των οργανισμών και των επιχειρήσεων της κοινωνικής οικονομίας είναι μεταξύ άλλων και τα εξής: Κοινοτική Πρωτοβουλία Equal

  • Είναι συλλογικές επιχειρηματικές δραστηριότητες (ιδρύονται από ομάδα ατόμων ή και φορέων).
  • Χαρακτηρίζονται για τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων (1 άτομο / 1 ψήφος).
  • Επιδιώκουν την κάλυψη οικονομικών και κοινωνικών σκοπών ταυτόχρονα. Η επιδίωξη κοινωνικών σκοπών μπορεί για παράδειγμα να σημαίνει ότι ιδρύονται σε γεωγραφικές περιοχές που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες, όπως υψηλή ανεργία ή χαμηλό επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων τους και έρχονται να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας ή να παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Εξασφαλίζουν την ένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μπορεί να εφαρμόζουν καινοτόμες μορφές οργάνωσης της εργασίας, π.χ. για να μπορούν να εργαστούν άτομα με αναπηρίες.
  • Στην περίπτωση που είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα κέρδη δε στοχεύουν στην αύξηση του πλούτου των μελών της επιχείρησης, αλλά στην χρηματοδότηση νέων δράσεων - στην επανεπένδυση. Ο βασικός οικονομικός σκοπός τους είναι η εξασφάλιση βασικού εισοδήματος για τα μέλη τους και τους εργαζόμενούς τους.
  • Συχνά, παρέχουν νέες υπηρεσίες ή παράγουν νέα προϊόντα.
  • Ενισχύονται με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και με ειδικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.
  • Υποστηρίζονται με διάφορους τρόπους από τοπικούς φορείς καθώς και από εθελοντές.


Στη χώρα μας το 2002 εκδόθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας βιβλίο με τίτλο: «Προοπτικές απασχόλησης στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας» (Εκδόσεις Σάκκουλα), το οποίο αναφέρεται αναλυτικά στο θέμα της κοινωνικής οικονομίας.

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png