Αρχική Σελίδα arrow Ανακοινώσεις arrow Έκθεση Φωτογραφίας Νήσων Περίπλους
Έκθεση Φωτογραφίας Νήσων Περίπλους Εκτύπωση E-mail

Έκθεση φωτογραφίας: «Νήσων Περίπλους – Στεριές Θαλασσών»,
στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, 26 Σεπτεμβρίου έως 31 Οκτωβρίου 2012
Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου Α.Α.Ε-ΟΤΑ, ως Συντονιστής του Δικτύου ΝΗΣΩΝ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου, την έκθεση φωτογραφίας: «Νήσων Περίπλους – Στεριές θαλασσινών», στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στο πλαίσιο του 3ημέρου εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την Ημέρα Τουρισμού. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου και ώρα 20.00.
Η έκθεση φωτογραφίας αποτυπώνει με μια διαφορετική ματιά και με ιδιαίτερη αισθητική την ομορφιά και ιδιαιτερότητα της νησιωτικής μας Ελλάδας.  Στο χώρο του ΔΕΚ ξετυλίγεται η νησιωτικότητα που αποτέλεσε και αποτελεί κίνητρο για τις δράσεις του δικτύου μας που το αγκαλιάζουν οι θάλασσες του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού πελάγους. Οι εικόνες που παρουσιάζονται βρήκαν ένα ακόμη φιλόξενο «σπίτι» για να προβάλουν στους επισκέπτες του την μοναδικότητα των Ελληνικών νησιών.

Για τους περισσότερους επισκέπτες τα νησιά μας ενσαρκώνουν το «ελληνικό όνειρο» που αποκαλύπτει τη ζωή σε μαγικές παραλίες, τις βόλτες σε ειδυλλιακά λευκά σοκάκια, βεγγέρες σε παραθαλάσσια ουζερί στη μέση του ζεστού παντοτινού καλοκαιριού των μαγικών αυτών τόπων. Πώς είναι όμως τα ελληνικά νησιά, για εκείνους που πραγματικά τα γνωρίζουν, που αφιερώνουν κάθε μέρα από την καθημερινότητα τους, περπατώντας τους ίδιους δρόμους και ξεπερνώντας κάθε εποχή;
Για τους νησιώτες της Ελλάδας, είναι βέβαιο ότι ο τόπος τους είναι επίσης μαγικός για εντελώς, όμως, άλλους λόγους. Είναι αυτό που κατασταλάζει όταν η ιστορία, η φύση και τα δικά τους βιώματα ανακατεύονται και γίνονται ένα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, η ομορφιά πηγάζει και από τις δυσκολίες και την απομόνωση που τελικά κάνουν το νησί τον «Κόσμο Ολόκληρο», γεννούν μοναδικούς πολιτισμούς και δίνουν την ώθηση για προσπάθεια και έμπνευση. Με αυτές τις σκέψεις, προσπαθούμε να σας δείξουμε το «άλλο» πρόσωπο της Ελλάδας μας, το άλλο πρόσωπο των ταξιδιωτικών παραδείσων της....
Για τα νησιά μας, επιλέξαμε ως φόντο το γκριζογάλανο ουρανό τους, την άλλοτε ήρεμη και άλλοτε φουρτουνιασμένη θάλασσα τους, και ως φίλτρο, τα έργα των ανθρώπων τους. Είδαμε τη στεριά όχι σαν όριο, αλλά ως αρχή της ελευθερίας και αναζητήσαμε εικόνες των τόπων των ανθρώπων. Επιλέξαμε τα ίδια γνωστά αξιοθέατα, αλλά και άλλα «κρυμμένα», σαν θησαυροί των ντόπιων που περιμένουν υπομονετικά να εντυπωσιάσουν. Τα σημεία αυτά θελήσαμε να ζωντανέψουμε στιγμιαία μέσα από το φακό, όταν η «αυλαία» του καλοκαιριού πέφτει και αρχίζει η μελαγχολία της νέας εποχής. Έτσι, καλούμε τον «περιηγητή αυτής της έκθεσης» να αγκαλιάσει μαζί μας τα ελληνικά νησιά γι’ αυτό που πραγματικά είναι, όταν οι τόποι γυμνοί, επιστρέφουν στους ανθρώπους τους.
Παράλληλα, στην αίθουσα θα παρουσιάζεται και μια καινοτομία, ένα ειδικό VIDEO CLIP, που αποκαλούμε «10.000 ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ_ΣΤΕΡΙΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΩΝ», μια εκπληκτική προβολή 10.000 φωτογραφιών συνοδευόμενες από ειδική μουσική που συντέθηκε αποκλειστικά για το video αυτό από τον Francois Dumeaux, αξιοποιώντας δείγματα ήχων από παραδοσιακά μουσικά όργανα του Αιγαίου με την ευγενή παραχώρηση του Εργαστηρίου Κοινωνικής και Πολιτισμικής Τεκμηρίωσης του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου – (Αρχείο Αιγιακής Μουσικής).
Τέλος, στο χώρο της Έκθεσης θα εκτίθενται οι πέντε ιδιαίτερης αισθητικής αξίας Εκδόσεις του Δικτύου «Νήσων Περίπλους»:

  • Φωτογραφικό λεύκωμα αξιοθέατων - «Στεριές Θαλασσινών»
  • Φωτογραφικό λεύκωμα αρχιτεκτονικής των νησιών
  • «Αρχιτεκτονική του Φωτός»
  • Εναλλακτικός οδηγός «Νήσων Περίπλους…Εναλλακτικά»
  • Λεύκωμα για τη γαστρονομία «Κύματα Γεύσεων»
  • Τόμος άρθρων και εισηγήσεων «Νήσων Περίπλους: Ιδέες και σκέψεις για το μέλλον της νησιωτικής Ελλάδας».

Σημειώνουμε ότι  στην φωτογραφική αυτή έκθεση περιλαμβάνεται ένα μικρό δείγμα από τα ελληνικά νησιά, με βασικό κριτήριο τη συμμετοχή τους στην περιοχή παρέμβασης του Προγράμματος της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας LEADER+ και ειδικά του δικτύου «Νήσων Περίπλους». Σε καμία περίπτωση ωστόσο, δεν αμφισβητείται η ομορφιά και η σημασία των νησιών της χώρας μας που δε συμμετείχαν στο έργο.
Είναι βέβαιο ότι όλα τα ελληνικά νησιά είναι πανέμορφα, κάθε ένα, ένας μικρός «μεγάλος» κόσμος….
Γιατί όπως είπε ο Μεγάλος ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης…
«…θάλασσα λανθασμένη δεν γίνεται…»
Σας περιμένουμε!

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png