Αρχική Σελίδα
Δράση 323-4 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L323-4:

"Παρεμβάσεις σε υφιστάμενα κτίρια για τη μετατροπή τους σε μουσεία – συλλογές – εκθετήρια που σχετίζονται με τη λαογραφική /αγροτική / πολιτιστική κληρονομιά"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

300.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

300.000,00

50,00%

5,07%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

0,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Η περιοχή παρέμβασης παρουσιάζει μια ανεκτίμητη διαχρονική ποικιλία αρχιτεκτονικού, αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου. Στο πέρασμα του χρόνου οι επιδράσεις των πολιτισμών που άκμασαν στην περιοχή αφομοιώθηκαν και μεταφράστηκαν σε κρητική παράδοση, συνθέτοντας έτσι μια πλούσια πολιτισμική εικόνα που είναι εμφανής, στη διάλεκτο, στις τέχνες, στα ήθη και έθιμα του λαού αλλά και στην τοπική αρχιτεκτονική. Έτσι, στην περιοχή, υπάρχει πλούσια λαογραφία, συλλογές από τη νεότερη ιστορία του νομού, ενώ διασώζονται ιστορικά αρχεία και συλλογές ακόμα από την περίοδο της «Κρητικής Πολιτείας» (1900- 1912).

Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά μουσεία και συλλογές που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, κυρίως λαογραφικά, ιστορικά, προσωπικά (Νίκου Καζαντζάκη).

Μέσω της δράσης επιδιώκεται η δημιουργία πόλων έλξης επισκεπτών στην ενδοχώρα, καθώς και η προστασία και προβολή συλλογών, κειμηλίων ιδιαίτερης αξίας.

Προτεραιότητα θα δοθεί:

  • στη δημιουργία μουσείων, η προμήθεια οπτικοακουστικού υλικού και η δημιουργία ντοκιμαντέρ παρουσίασης ειδικών θεμάτων της αγροτικής ζωής και παραδοσιακών επαγγελμάτων
  • στον εκσυγχρονισμό – επέκταση υφιστάμενων μουσείων
  • στη δημιουργία κέντρων ανάδειξης της ιστορίας, του πολιτισμού, των διατροφικών προτύπων της περιοχής.

Έμφαση θα δοθεί στη:

  • δημιουργία μουσείων σε κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας ή και σε κτίσματα ειδικής χρηστικής σημασίας (παλαιά εργοστάσια, φάμπρικες, παλιά σχολεία κλπ)
  • στην καινοτομία του θέματος του μουσείου / συλλογής,
  • στη γειτνίαση των χώρων αυτών με υποδομές διανυκτέρευσης, επισκέψιμους χώρους, περιοχές ειδικού ιστορικού ενδιαφέροντος ή περιοχές, οι οποίες είναι ενταγμένες σε θεματικές διαδρομές, καθώς και με περιοχές στις οποίες διενεργούνται σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Από την υλοποίηση της δράσης δεν θα δημιουργούνται έσοδα κατά τη διάρκεια και μετά την υλοποίηση.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην περιοχή παρέμβασης υπάρχουν αρκετά κτήρια με ιστορική σημασία και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι είτε εγκαταλελειμμένα είτε αναξιοποίητα από την τοπική κοινωνία και την πολιτεία.

Τα κτήρια αυτά θα μπορούσαν με κατάλληλες παρεμβάσεις και μετατροπές να αξιοποιηθούν και να συμβάλουν στην ποιότητα ζωής των κάτοικων και στην επισκεψιμότητα είτε ως μουσεία–εκθετήρια λαογραφικής, αγροτικής και πολιτιστικής κληρονομίας. Παράλληλα η δράση αυτή θα υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα και θα συμβάλει στην ανταγωνιστικότητα των τοπικών αγροτικών προϊόντων με την έκθεση τους στους επισκέπτες της περιοχής. Επίσης δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας με τα αγροτικά προϊόντα και τον τρόπο παραγωγής τους.

Η παραπάνω δράση είναι απόλυτα συνυφασμένη με τους στόχους και τις στρατηγικές του προγράμματος αφού:

  • Συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, στην αύξηση των εισοδημάτων και της απασχόλησης αφού ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και προωθούν ανταγωνιστικές μορφές οικονομικής δραστηριότητας
  • Συμβάλλουν στο στρατηγικό στόχο της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και της επιχειρηματικότητας
  • Συμβάλλουν στην επίτευξη κοινωνικής ισορροπίας και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αφού δημιουργούν ίσως ευκαιρίες σε όλες τις κατηγορίες πληθυσμού της περιοχής για την ενεργή κοινωνική λειτουργία βασισμένη στην ιστορία και παράδοση των περιοχών αυτών.

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, Ηρακλείου και τα Δ.Δ. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κοξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΟΤΑ, τα νομικά τους πρόσωπα και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων, φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η συγκεκριμένη δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και είναι σε συνεργία με τις παρακάτω δράσεις:

  • L311-1 - Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης
  • L313-1 - Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης
  • L322-1 - Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων
  • L321-2 – Κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, χώροι άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Η καινοτομία είναι η παρουσίαση με οπτικοακουστικά μέσα της αγροτικής ζωής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων π.χ. κεραμική, των παραδοσιακών αγροτικών δραστηριοτήτων (θέρος, τρύγος, συγκομιδή ελιάς κλπ.)

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία “BOTTOM UP” με βάση τις φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη διαβούλευση ανάδειξε ενδιαφέρον για υποβολή τεσσάρων (4) επενδυτικών σχεδίων και συγκεκριμένα:

  • τη μετατροπή κτίσματος σε μουσείο αμπέλου και οίνου
  • τη δημιουργία δύο (2) λαογραφικών μουσείων
  • τη δημιουργία ενός (1) μουσείου για έκθεση εκκλησιαστικών ειδών

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Μία (1) παρέμβαση σε υφιστάμενο κτίριο.

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png