Αρχική Σελίδα
Δράση 322-1 Εκτύπωση E-mail

 

1. ΔΡΑΣΗ L322.1:

"Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

600.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

600.000,00

100%

10,14%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

0,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Η Ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου είναι μια περιοχή που παρουσιάζει σημάδια περιβαλλοντικής υποβάθμισης τόσο στο φυσικό όσο και στο δομημένο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, η μεταφορά του μοντέλου οικοδόμησης των αστικών κέντρων, σε συνδυασμό με τις πραγματικές οικιστικές πιέσεις, επηρέασε σημαντικά την αρχιτεκτονική των νέων κτισμάτων με αποτέλεσμα τη συνύπαρξη δύο διαμετρικά αντίθετων αισθητικών, με εμφανή τον κίνδυνο υποβάθμισης του παραδοσιακού χαρακτήρα των οικισμών. Ωστόσο, στην περιοχή παρέμβασης υπάρχουν αρκετοί οικισμοί που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, ενώ αρκετοί απ’ αυτούς είναι και χαρακτηρισμένοι από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως παραδοσιακοί.

Μέσω της Κ.Π. Leader+ χρηματοδοτήθηκε η ανάπλαση τμημάτων έξι οικισμών (Αρχάνες Δήμου Αρχανών, Μυρτιά Δήμου «Ν.Καζαντζάκης», Σμάρι Δήμου Καστελλίου, Μοχός Δήμου Μαλλίων, Επισκοπής Δήμου Επισκοπής και Αρκαλοχωρίου Δήμου Αρκαλοχωρίου), με σημαντικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα, τόσο στην επιχειρηματικότητα και την επισκεψιμότητα των οικισμών αυτών, όσο και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων τους.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται:

  • η αναβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος και η ανάδειξη της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου, σε επιλεγμένα σημεία κατά μήκος διαδρομών, ώστε να αναδειχτούν πόλοι έλξης επισκεπτών, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής,
  • η ευαισθητοποίηση των κατοίκων στην ανάδειξη και διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και στο σεβασμό του δομημένου περιβάλλοντος ιδιαίτερα στα νέα κτίσματα,
  • η δημιουργία πόλων έλξης επισκεπτών αλλοδαπών και ημεδαπών στην ενδοχώρα.

Προτεραιότητα θα δοθεί:

  • Στην ανάπλαση, ανάδειξη συνεκτικών τμημάτων οικισμών με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, οι οποίοι διαθέτουν αξιόλογο συνεκτικό πυρήνα, βρίσκονται σε περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον και προοπτικές ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων
  • Στην ανάπλαση γειτονιών – σοκακιών, όπου έχει αναπτυχθεί επαγγελματική δραστηριότητα σχετική με λαϊκή τέχνη, καφενεία και γενικότερα δραστηριότητες που αναδεικνύουν τον τρόπο ζωής των κατοίκων της υπαίθρου, ή που γειτνιάζουν με με πόλους έλξης όπως μουσεία, κέντρα γευσιγνωσίας, μνημεία κλπ Για παράδειγμα «Η γειτονιά των καφενείων», όπου μπορούν να γίνουν πλακοστρώσεις του σοκακιού, ανάδειξη των όψεων των καφενείων, σύνδεσή του με ανάπλαση της γειτονικής πλατείας κλπ.

Για την επιλογή των σχετικών παρεμβάσεων απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη μελέτης ανάπλασης του αντίστοιχου οικισμού.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Από την υλοποίηση της δράσης δεν θα δημιουργούνται έσοδα κατά τη διάρκεια και μετά την υλοποίηση.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η περιοχή παρέμβασης διαθέτει πλούσια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, όμορφα και γραφικά χωριά που διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα χωρία αυτά διαθέτουν ισχυρούς πόλους έλξης και κοινόχρηστους χώρους που με μικρές βελτιώσεις μπορούν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα της περιοχής και παράλληλα να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, με αποτέλεσμα μια σειρά από πολλαπαλασιατικά αποτελέσματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έτσι με την εφαρμογή της δράσης αυτής:

  • Βελτιώνεται το επίπεδο ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής παρέμβασης με αποτέλεσμα την συγκράτησης του πληθυσμού και στην διάτρηση της κοινωνικής συνοχής .
  • Βελτιώνεται η επισκεψιμότητα της περιοχής με αποτέλεσμα να στηρίζοντα μικρές επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού (ταβέρνες – καταλύματα ).
  • Προωθούνται τα τοπικά προϊόντα μέσα από την αύξηση της επισκεψιμότητας.
  • Αναδεικνύεται και προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω εναρμονίζονται με τους στρατηγικούς στόχους του προγράμματος αφού:

  • Συντελούν στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
  • Συμβάλουν στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών της περιοχής.
  • Συμβάλουν στην συγκράτηση του πληθυσμού και στην άρση της κοινωνικής απομόνωσης αφού δημιουργεί και παρέχει ίσες ευκαιρίες απασχόλησης σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού.
  • Συντελούν στην επίτευξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας δια μέσου της προστασίας και ανάδειξης των περιβαλλοντικών στοιχείων της περιοχής

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, Ηρακλείου και τα Δ.Δ.. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κοξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου.

Η δράση έχει ενδιαφέρον για τους οικισμούς της ενδοχώρας που παρουσιάζουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και βρίσκονται σε κομβικά σημεία με εύκολη πρόσβαση.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΟΤΑ α' βαθμού

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η συγκεκριμένη δράση είναι σε συνεργία με τις εξής δράσεις:

  • L313-1 & L311-1 -Ίδρυση μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης
  • 421 α – Διατοπική συνεργασία «όμορφα χωριά»

και με όλες τις δράσεις του υπομέτρου L313 – Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων.

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Με την υλοποίηση πλακοστρώσεων, πεζοδρομήσεων και με διαμορφώσεις υπαιθρίων χώρων κ.α. μπορούν να δημιουργηθούν ολοκληρωμένες επεμβάσεις και να αναβαθμιστούν οικιστικά σύνολα. Όπως ήδη έχει αναφερθεί στην περιοχή παρέμβασης έχουν υλοποιηθεί αρκετές αναπλάσεις με αποσπασματικό όμως χαρακτήρα και χωρίς να ακολουθούν συγκεκριμένη στρατηγική. Συνεπώς, με την εν λόγω δράση επιδιώκεται η δημιουργία παρεμβάσεων οι οποίες να μπορούν να ενοποιηθούν με τις ήδη υπάρχουσες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο «όμορφων χωριών» στην ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου.

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία “BOTTOM UP” μετά από διαβούλευση ανέδειξε την ανάγκη παρέμβασης σε πάρα πολλά χωριά της ενδοχώρας του Ν. Ηρακλείου που βρίσκονται κοντά σε αξιοθέατα και σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα. Τέτοιες δράσεις πρότεινε το σύνολο σχεδόν του νομού.

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Υλοποίηση τριών (3) παρεμβάσεων-βελτιώσεων σε κοινόχρηστους χώρους.

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png