Αρχική Σελίδα
Δράση 321-3 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L321-3:

"Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς – στήριξη πολιτιστικών φορέων για μικρής κλίμακας υποδομή, προμήθεια εξοπλισμού, μουσικών οργάνων, στολών κ.λπ."

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

150.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

112.500,00

31,03%

1,90%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

37.500,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Το σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης με τις κοινωνικές του προεκτάσεις, καθώς και η προβολή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ενός ισοπεδωτικού πολιτισμικού και καταναλωτικού προτύπου, τείνουν να αλλοιώσουν την ιδιαιτερότητα και την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής. Η καθημερινή ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο υποβαθμίζεται συνεχώς, τόσο από τις τάσεις φυγής των νέων προς τα αστικά κέντρα όσο και από την έλλειψη υποδομής σύγχρονων πολιτιστικών απαιτήσεων. Η τοπική αυτοδιοίκηση, οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, με τα μέσα που διαθέτουν, προσπαθούν με ποικίλες εκδηλώσεις να διατηρήσουν την παράδοση και λαογραφία των περιοχών, και να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά αλλά και να διαμορφώσουν μια σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα. Σε αρκετά χωριά οι πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν μια μονιμότητα και η συμμετοχή του πληθυσμού είναι άμεση, γεγονός ενθαρρυντικό. Στις περισσότερες όμως, οι εκδηλώσεις είναι εποχιακού χαρακτήρα (κυρίως τους θερινούς μήνες) με αφορμή θρησκευτικές γιορτές ή εποχιακές καλλιέργειες και παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως πανηγύρια, γιορτή κρασιού στις Δαφνές, γιορτή καρπουζιού στο Χάρακα, τη γιορτή του αγγειοπλάστη στο Θραψανό, τη γιορτή του ξενιτεμένου στο Καστέλλι, εκθέσεις υφαντουργικών προϊόντων, αγώνες «γιωργαλίδικων» αλόγων στα Αστερούσια κλπ.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται:

  • η ενίσχυση στοχευμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες έχουν επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα και σχετίζονται με τα τοπικά προϊόντα, με απειλούμενα είδη (π.χ. γιωργαλίδικο άλογο, είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας), με την παράδοση, λαογραφία και ιστορικότητα της περιοχής,
  • η ενίσχυση πολιτιστικών φορέων με έντονη και πολυποίκιλη δραστηριότητα, για μικρής κλίμακας υποδομή (προμήθεια εξοπλισμού εκδηλώσεων, μουσικών οργάνων, παραδοσιακών στολών κλπ),
  • η οργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες

Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές:

  • στις οποίες πραγματοποιείται ήδη μία γνωστή εκδήλωση, με στόχο την οργάνωσή της σε πιο ολοκληρωμένη βάση, το συνδυασμό της και με άλλες δραστηριότητες της τοπικής ζωής και οικονομίας και την προβολή της για την προσέλευση μεγάλου αριθμού επισκεπτών,
  • στις οποίες υπάρχουν υποδομές διανυκτέρευσης αγροτουρισμού ή/και επισκέψιμοι χώροι παραγωγής, διάθεσης και προβολής τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.

Έτσι οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω της δράσης σχετίζονται με:

  • την ενίσχυση εκδηλώσεων, όπως εκθέσεις προβολής τοπικών προϊόντων (τυρί, κρασί, λάδι, κεραμικά κλπ), τοπικοί αθλητικοί αγώνες σε περιοχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αρχαιολογικό, ιστορικό, φυσιολατρικό), θεατρικοί – μουσικοί διαγωνισμοί κλπ. Οι εκδηλώσεις αυτές θα είναι πιλοτικού χαρακτήρα και θα συνδυάζουν την παράδοση, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και τη λαογραφία, ενώ θα έχουν διατοπική εμβέλεια.
  • τη διοργάνωση διαγωνισμών για βράβευση – προβολή – προώθηση παραδοσιακών τεχνικών παραγωγής τοπικών προϊόντων ή και επαγγελμάτων. Έμφαση θα δοθεί σε παρεμβάσεις που αφορούν σε διαγωνισμούς για βράβευση τοπικών ή κρητικών κρασιών, λαδιού και παραδοσιακής κρητικής κουζίνας. Μέσα από την ενίσχυση των δράσεων αυτών θα επιδιωχθεί και η προώθηση – διαφήμιση των τοπικών αγροτικών προϊόντων και προϊόντων λαϊκής τέχνης, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.
  • τη δημιουργία υλικού τεκμηρίωσης της λαογραφίας των περιοχών αυτών χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία (ψηφιακή καταγραφή).

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Από την υλοποίηση της δράσης δεν θα δημιουργούνται έσοδα κατά τη διάρκεια και μετά την υλοποίηση.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελούν σημαντικό μέσο ανάδειξης και προβολής μιας περιοχής και των τοπικών προϊόντων της, με τελικό στόχο της αύξηση της επισκεψιμότητας. Όμως για τη σωστή πραγματοποίηση της εκδήλωσης απαιτείται κατάλληλος εξοπλισμός (στολές, μουσικά όργανα κ.τλ.) στοιχεία τα οποία δε διαθέτουν οι φορείς που πραγματοποιούν τέτοιες εκδηλώσεις στην περιοχή παρέμβασης.

Με την εφαρμογή της δράσης επιτυγχάνεται:

  • Προβολή πολιτιστικής κληρονομιάς
  • Άρση της απομόνωσης τμημάτων του πληθυσμού
  • Προβολή αγροτικών προϊόντων

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Όλη η περιοχή παρέμβασης. Με την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων ακόμα και στις περιοχές με μαζικό τουρισμό δίνεται η δυνατότητα σύνδεσης με συμπληρωματικές εκδηλώσεις της ενδοχώρας, με σκοπό να δοθεί ευκαιρία επίσκεψης στην ενδοχώρα

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Νομικά πρόσωπα ΟΤΑ και άλλοι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων δημόσιου χαρακτήρα.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

H παραπάνω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνέργια με τις παρακάτω δράσεις:

  • L322-1 -Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων
  • L321-2 – Κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, χώροι άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων.
  • L311-1 – Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης

Επίσης με όλες τις δράσεις του Υπομέτρου L313 – Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων.

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Ο καινοτόμος χαρακτήρας συνίσταται στην πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων με ταυτόχρονη προβολή των αγροτικών προϊόντων της περιοχής.

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κατά τις συσκέψεις που έγιναν εκφράστηκε ενδιαφέρον από τους φορείς της περιοχής για τη διοργάνωση εκδηλώσεων που θα αναδεικνύουν τα τοπικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. γιορτή κρασιού), διοργάνωση εκδηλώσεων με τους μετανάστες που θα αναδεικνύουν τα πολιτιστικά τους στοιχεία (φορείς περιοχής Μεσαράς).

Επίσης στους βόρειους παραλιακούς Δήμους εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με παράλληλη έκθεση τοπικών προϊόντων που θα αναδεικνύονται τα πολιτιστικά στοιχεία, οι παραδοσιακές τέχνες και τα προϊόντα της περιοχής.

Τέλος από έξι (6) πολιτιστικούς συλλόγους εκφράστηκε ενδιαφέρον για ενίσχυση των εκδηλώσεών τους ζητώντας την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού, μουσικών οργάνων κ.τ.λ.

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Ενίσχυση τεσσάρων (4) δράσεων - πολιτιστικών εκδηλώσεων-δραστηριοτήτων-φορέων

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png