Αρχική Σελίδα
Δράση 321-2 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L321-2:

"Κέντρα φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας, δημοτικές βιβλιοθήκες, ωδεία, χώροι άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

250.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

250.000,00

68,96%

4,23%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

0,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Στην ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου λειτουργούν παιδικοί σταθμοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ). Οι περισσότεροι σταθμοί χρηματοδοτήθηκαν για τη λειτουργία τους μέσω του Γ΄ ΚΠΣ. Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν καθόλου υποδομές για τη λειτουργία των σταθμών και των Κ.Δ.Α.Π. και όπου υπάρχουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός τους παρουσιάζουν πολλά προβλήματα και πολλοί δεν πληρούν τους όρους που θέτει το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας.

Επίσης υπάρχει ένας μικρός αριθμός τοπικού χαρακτήρα δημοτικών βιβλιοθηκών, οι οποίες αποτελούν παλαιά κληροδοτήματα τοπικών ευεργετών, ενώ την τελευταία δεκαετία λειτουργεί η «κινητή δανειστική βιβλιοθήκη» από την ΤΕΔΚ Ηρακλείου.

Μόνιμοι δημοτικοί χώροι άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων και δημοτικά ωδεία δεν υπάρχουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα ο τοπικός πληθυσμός και κυρίως τα παιδιά, να στερούνται δυνατοτήτων πνευματικής ανάπτυξης και καλλιτεχνικής έκφρασης.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις περιορίζονται σε μερικές ημέρες κάθε Αύγουστο, κυρίως από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ενώ όλο το υπόλοιπο έτος, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα, ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές για παρακολούθηση π.χ. κινηματογραφικής ταινίας, θεατρικής παράστασης, μουσικής εκδήλωσης κλπ, παρά μόνο εφόσον μετακινηθεί στην πόλη του Ηρακλείου.

Είναι εμφανής λοιπόν η έλλειψη κοινωνικών και πολιτιστικών υποδομών, στην περιοχή, τόσο σε μόνιμες και σύγχρονες δομές φροντίδας παιδιών, όσο και σε βιβλιοθήκες, ωδεία και χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανισότητα στον τομέα αυτό, του πληθυσμού της ενδοχώρας, με αυτόν των αστικών κέντρων.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται:

  • η οργανωμένη παρέμβαση στην ανάπτυξη οργανωμένων και σύγχρονων δομών φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας,
  • ο εκσυγχρονισμός κυρίως βιβλιοθηκών με στόχο την προστασία του υπάρχοντος υλικού, τον εμπλουτισμό των συλλογών τους και τη λειτουργία τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της σύγχρονης τεχνολογίας (ψηφιοποίηση υλικού, ηλεκτρονική οργάνωση δεδομένων κλπ).
  • η δημιουργία οργανωμένων χώρων μόνιμης άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων
  • η δημιουργία ωδείων σε περιοχές στις οποίες εμφανίζεται ανυπαρξία υποδομών και παρατηρείται δυναμική από τον τοπικό πληθυσμό στην μουσική εκπαίδευση.

Έμφαση θα δοθεί σε περιοχές στις οποίες εμφανίζεται σημαντικό έλλειμμα σε αυτού του είδους τις υποδομές, ενώ θα επιδιωχθεί και η ανάπτυξη συνεργιών με συναφείς τοπικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες από την τοπική κοινότητα στο κομμάτι της μουσικής και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης (π.χ. ύπαρξη ομάδων άτυπης εκμάθησης παραδοσιακών χορών και μουσικής σε παιδιά, έντονη δραστηριότητα τοπικών πολιτιστικών συλλόγων κλπ).

Ειδικό βάρος θα δοθεί:

  • στον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων βιβλιοθηκών για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού ψηφιοποίησης ιστορικών βιβλίων, τον εμπλουτισμό της συλλογής τους και την οργάνωση εκπαιδευτικών δράσεων για τον τοπικό πληθυσμό σε σχέση με την ιστορία της περιοχής, τον πολιτισμό και το φυσικό περιβάλλον της, από το υλικό που υπάρχει σ’ αυτές,
  • στην ίδρυση ωδείων σε περιοχές με έντονη πολιτιστική δυναμική, καθώς και
  • στη δημιουργία μικρών μόνιμων υποδομών άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων, σε υφισταμένα κυρίως κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, για τη μόνιμη δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών στο κομμάτι του πολιτισμού.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Από την υλοποίηση της δράσης δεν θα δημιουργούνται έσοδα κατά τη διάρκεια και μετά την υλοποίηση.

Η δράση δεν αφορά τα μουσεία.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός της δράσης η παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό της υπαίθρου ισότιμη με αυτές του πληθυσμού που είναι εγκατεστημένος στα αστικά κέντρα. Η ύπαρξη σύγχρονων βιβλιοθηκών, βρεφικών σταθμών με ωράριο λειτουργίας παράλληλο με αυτό των εργαζόμενων γυναικών, η ύπαρξη χώρων πολιτιστικής δραστηριότητας, θεάτρου και κινηματογράφου είναι στοιχεία που συμβάλλουν στην ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

Με την εφαρμογή της δράσης επιτυγχάνεται:

  • Ενδυνάμωση των θεσμών κοινωνικής προστασίας
  • Άρση της απομόνωσης τμημάτων του πληθυσμού
  • Παροχή ίσων ευκαιριών στον τοπικό πληθυσμό

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, Ηρακλείου και τα Δ.Δ.. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κοξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΟΤΑ α΄ βαθμού, και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς και ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με σκοπό την υλοποίηση αντίστοιχων έργων δημόσιου χαρακτήρα.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η συγκεκριμένη δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνέργια με τη δράση:

  • L322-1 - Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων.

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Η καινοτομία συνίσταται στην παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό της υπαίθρου όμοιες με αυτές που έχει ο πληθυσμός των μεγάλων αστικών κέντρων. Ακόμα και σήμερα υπάρχει υστέρηση στην ποιότητα ζωής του αγροτικού πληθυσμού.

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία “BOTTOM UP” μετά από διαβούλευση ανάδειξε μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα :

  • ίδρυση ενός (1) ανοικτού θεάτρου
  • ίδρυση ενός (1) σύγχρονου παιδικού σταθμού
  • ίδρυση ενός (1) χώρου άσκησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων
  • ίδρυση μία (1) βιβλιοθήκης
  • ίδρυση ενός (1) κέντρου φροντίδας παιδιών προσχολικής ηλικίας
  • βελτίωση των εγκαταστάσεων των παιδικών σταθμών και Κ.Δ.Α.Π. που λειτουργούν στους Δήμους.

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Δημιουργία δύο (2) έργων υποδομής

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png