Αρχική Σελίδα
Δράση 313-8 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L313-8:

"Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (π.χ. γραφεία αγροτικού τουρισμού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας)"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

700.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

350.000,00

23,29%

5,92%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

350.000,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Οι επενδύσεις που έχουν υλοποιηθεί μέσα στα πλαίσια των προγραμμάτων (LEADER, Κ.Π.Σ., Π.Ε.Π. Κρήτης) έχουν συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός ικανοποιητικού υπόβαθρου/βάσης για δραστηριότητες αγροτικού και εναλλακτικού τουρισμού. Ειδικότερα, έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για τις εξής επιμέρους τουριστικές δραστηριότητες:

  • Αγροτουριστική διαμονή: με ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και θερμή υποδοχή. Τα καταλύματα διαθέτουν αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα, καλή κρητική κουζίνα και ανθρώπινη ζεστασιά. Διακρίνονται για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα τους, όπως τα παλιά κρητικά σπίτια, φτιαγμένα από πέτρα και ξύλο.
  • Αθλητικό τουρισμό: πεζοπορία – ορειβασία, ποδηλασία βουνού, θαλάσσιο kayaking, ανεμπτερισμό, αναρρίχηση, τοξοβολία, ιπποτουρισμό, καταδύσεις κλπ.
  • Βοτανολογικοί περίπατοι: μεγάλη ποικιλία σε φυτά, πολλά απ΄ αυτά ενδημικά, όλες τις εποχές.
  • Κρητική Λαϊκή Κληρονομιά: ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης, με ένα μεγάλο αριθμό από αξιόλογα λαογραφικά μουσεία.
  • Οινοτουρισμό, λόγω της ανάπτυξης οινοτουριστικών διαδρομών από το Δίκτυο οινοποιών Ν.Ηρακλείου και των επισκέψιμων οινοποιείων και κέντρων γευσιγνωσίας.
  • Εκκλησιαστικό τουρισμό: υπάρχουν πάρα πολλά μοναστήρια και βυζαντινές εκκλησίες στην περιοχή, τα οποία τελευταία έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό βαθμό.
  • Επιστημονικό – μορφωτικό τουρισμό (λόγω της ύπαρξης του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας αλλά και του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας κλπ)
  • Σχολικό – εκπαιδευτικό τουρισμό, στην πληθώρα των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής, στα επισκέψιμα οινοποιεία, στις περιοχές Natura, στα λαογραφικά – ιστορικά κλπ μουσεία της περιοχής.
  • Επαγγελματικό τουρισμό, κυρίως στα μεγάλα τοπικά εμπορικά κέντρα της περιοχής (Καστέλλι, Αρκαλοχώρι, Μοίρες, Τυμπάκι κλπ)

Στην περιοχή υπάρχουν τέσσερα γραφεία εναλλακτικού τουρισμού, τρία από τα οποία βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης (στο Αβδού Δήμου Χερσονήσου, στο Σκαλάνι Δήμου Ηρακλείου και στην Επάνω Βάθεια Δήμου Γουβών). Όλα τα γραφεία έχουν χρηματοδοτηθεί από την Leader II και την Leader+. Πρόκειται για επαγγελματίες που ασχολούνται χρόνια με τον τουρισμό και κυρίως με τον εναλλακτικό τουρισμό και οργανώνουν διαδρομές στην ενδοχώρα του νομού ή και της Κρήτης για ορειβασία, trekking, canyoning, mountain bike, ιππασία αλλά ακόμα οργανώνουν δραστηριότητες που έχουν ομάδα - στόχο τους επισκέπτες των μεγάλων ξενοδοχείων, προκειμένου να τους οδηγήσουν προς την Ενδοχώρα, όπως ομαδικά παιχνίδια στη φύση, περιήγηση σε φυσιολατρικές διαδρομές με αυτοκίνητα, εκμάθηση κρητικής κουζίνας και γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα κλπ.

Επίσης, από την ΚΠ Leader+ χρηματοδοτήθηκε:

  • η σύσταση και λειτουργία του Δικτύου Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων Ν. Ηρακλείου, του οποίου τα μέλη είναι ιδιοκτήτες αγροτουριστικών καταλυμάτων και σκοπό έχει την προβολή και προώθηση τόσο των επιχειρήσεων – μελών του δικτύου, όσο και της ενδοχώρας του Ν. Ηρακλείου, σ’ ότι αφορά στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αγροτικού τουρισμού κλπ.
  • η σύσταση και λειτουργία του Δικτύου Οινοποιών Ν. Ηρακλείου, ένας απ’ τους σκοπους του οποίου είναι η ανάπτυξη του οινοτουρισμού, στην ενδοχώρα, μέσω χαραγμένων διαδρομών, σήμανσης, επισκεψιμότητας των οινοποιείων κλπ.

Μέσα από τη δράση επιδιώκεται:

  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός - επέκταση των υφιστάμενων γραφείων εναλλακτικού τουρισμού, με σκοπό την οργάνωση – προβολή και προώθηση του αγροτικού – εναλλακτικού τουρισμού και τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μονάδων εναλλακτικού τουρισμού, όπως ιπποτουρισμός, πίστες αναρρίχησης, ανεμοπτερισμός κλπ.
  • η δημιουργία επισκέψιμων χώρων γευσιγνωσίας αγροτικών προϊόντων (κρασί, λάδι, ρακή κλπ) ή χώρων επίδειξης / παρακολούθησης της κατασκευής ειδών λαϊκής τέχνης (κεραμικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, κοσμήματος, μουσικών οργάνων κλπ).

Προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδυτικά σχέδια που θα αποσκοπούν:

  • στην εξασφάλιση επισκεψιμότητας και εκτός της τουριστικής περιόδου, με τη δημιουργία ελκυστικών και πρωτότυπων τουριστικών προϊόντων (π.χ. διαδρομές για παιδιά με στόχο την περιβαλλοντική τους ευαισθητοποίηση)
  • στην προβολή και προώθηση τουριστικών δραστηριοτήτων υπαίθρου μέσα από την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού,
  • στη δημιουργία επιχειρήσεων με καινοτόμα παροχή υπηρεσιών που θα απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τυφλοί (π.χ. «γνωρίστε τη φύση με την όσφρηση», άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένους κλπ.

Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Στη δράση δεν εντάσσονται επιχειρήσεις που αποτελούν αντικείμενο των δράσεων L311-1, L311-5, L311-7.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός της δράσης είναι η βελτίωση και οργάνωση του τουριστικού προϊόντος, η ενίσχυση της απασχόλησης η αύξηση επισκεψιμότητας των περιοχών παρέμβασης, η συμβολή στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου καθώς και η προβολή προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών. Έτσι χρηματοδοτούνται επενδυτικά σχέδια τα οποία σχετίζονται με την ίδρυση / εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών εναλλακτικού τουρισμού, (ειδικά τουριστικά γραφεία, δημιουργία χώρων αναρρίχησης σε ειδικές περιοχές), τη δημιουργία χώρων παροχής ειδικού τύπου υπηρεσιών για ειδικές δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, αιωροπτερισμός, τη δημιουργία ειδικών επισκέψιμων χώρων καθώς και χώρων γευσιγνωσίας τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, επενδύσεις οι οποίες στο σύνολό τους δημιουργούν τις συνθήκες ανάδειξης των τοπικών φυσικών, ιστορικών και πολιτιστικών πόρων της κάθε περιοχής. Μέσω της δράσης λοιπόν προωθείται η απασχόληση τοπικά, η περαιτέρω οργάνωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών τουρισμού ποιότητας, με την τόνωση εγγενών δραστηριοτήτων της κοινωνικής επιχειρηματικότητας (τόνωση κοινωνικών επιχειρήσεων οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων). Μέσω της δράσης προωθείται:

  • η απασχόληση του τοπικού πληθυσμού και ειδικών κοινωνικών ομάδων (γυναίκες, νέοι της περιοχής) μέσω της προώθησης στην παροχή υπηρεσιών (λειτουργία εκθεσιακών χώρων τοπικών προϊόντων)
  • η προώθηση παραδοσιακών προϊόντων που σχετίζονται με την περιοχή,
  • η τόνωση του επενδυτικού κλίματος στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ποιότητας
  • η οργάνωση της προώθησης και προβολής μορφών εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος
  • η αναβάθμιση του επιπέδου ζωής λόγω της μείωσης τάσεων φυγής του τοπικού πληθυσμού προς τα αστικό κέντρο (ανάσχεση αστικοποίησης)
  • ανάσχεση υποβάθμισης και εγκατάλειψης του φυσικού περιβάλλοντος και πολιτιστικών πόρων στις περιοχές εντός της περιοχής παρέμβασης.
  • Στην αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος

Η συμβολή της δράσης στους στόχους του τοπικού προγράμματος αφορά:

  • Στην ισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τη δημιουργία βιώσιμων μικρών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών οι οποίες θα λειτουργούν σε συνέργια με λοιπές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κομμάτι (αγροτουριστικά καταλύματα, παραγωγικές μονάδες παραδοσιακών προϊόντων πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα).
  • Στην αύξηση ανταγωνιστικότητας παρεχομένων υπηρεσιών οι οποίες σχετίζονται με το τουριστικό προϊόν.
  • Στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα τοπικά κέντρα εντός της περιοχής παρέμβασης.
  • Στην επίτευξη της περιβαλλοντικής ισορροπίας μέσω της ανάδειξης και προστασίας περιβαλλοντικών και πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής μέσω της ενεργοποίησης επενδύσεων οι οποίες σχετίζονται με την ανάδειξη και προστασία του φυσικού πλούτου και πολιτιστικού κεφαλαίου των περιοχών.
  • Στην επίτευξη κοινωνικής συνοχής μέσω της αύξησης στην απασχόληση εντός της περιοχής παρέμβασης.

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, Ηρακλείου και τα Δ.Δ.. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κοξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του υπομέτρου L311, που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ και τον ΚΑΝ (ΕΚ) 800/2008.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η παραπάνω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά με τις παρακάτω δράσεις:

  • L313-1 & L311-1-Ίδρυση μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης
  • L323-2 - Βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων
  • 421βΔιακρατική συνεργασία (πάρκα περιήγησης και γαστρονομίας)
  • 421.αΔιατοπικό πρόγραμμα «όμορφα χωριά»
  • 431β. Μελέτη δημιουργίας νέων τουριστικών προϊόντων για ειδικές ομάδες πληθυσμού στην ενδοχώρα του Νομού (άτομα με κινητικά προβλήματα, σχολεία, οικογένεια)

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Τα καινοτόμα χαρακτηριστικά της δράσης είναι η δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μέσα από τη διαδικασία της “BOTTOM UP” αναδείχτηκε η ανάγκη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επενδυτικά σχέδια για τον αιωροπτερισμό στην περιοχή ορεινού όγκου Αστερουσίων, η δημιουργία ή η βελτίωση χώρων γευσιγνωσίας στα οινοποιεία της περιοχής, η δημιουργία χώρου γευσιγνωσίας τοπικού ελαιολάδου και η δημιουργία γραφείων εναλλακτικού τουρισμού.

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Επτά (7) επιχειρήσεις

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png