Αρχική Σελίδα
Δράση 313-5 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L313-5:

"Ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμός μικρής δυναμικότητας υποδομές διανυκτέρευσης"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

1.600.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

800.000,00

53,24%

13,52%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

800.000,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Η Κρήτη και ιδιαίτερα τα βόρεια παράλια του Ν. Ηρακλείου είναι από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν στηρίζεται στη φθηνή διαμονή, στον ήλιο και τη θάλασσα, με το σύστημα “all inclusive” και οι επισκέπτες να είναι χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του τουριστικού εισοδήματος και ιδιαίτερα στην ενδοχώρα, αφού μειώνεται ο αριθμός των οργανωμένων αλλά και των διερχόμενων επισκεπτών.

Η ενδοχώρα του νομού, διαθέτει πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, ιστορία και παράδοση, αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και σημαντικό ανθρωπογενές περιβάλλον, στοιχεία που αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη ενός τουριστικού μοντέλου που θα απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλής εισοδηματικής τάξης, με αντίστοιχα ενδιαφέροντα.

Στην ενδοχώρα της περιοχής παρέμβασης έχουν δημιουργηθεί λίγες μονάδες μικρής δυναμικότητας, κυρίως μέσω της Κ.Π. Leader II και plus, που έχουν προσανατολιστεί στην παροχή υπηρεσιών ποιότητας και στην προσφορά εκτός της διαμονής και άλλων δραστηριοτήτων όπως ιπποτουρισμός, συμμετοχή σε αγροτικές δραστηριότητες, εκμάθηση κρητικής κουζίνας, περιήγηση κλπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος από το βόρειο παραλιακό άξονα, καθώς και την αύξηση της τουριστικής ζήτησης στην περιοχή.

Το 98% περίπου της δυναμικότητας σε μονάδες και κλίνες της περιοχής, βρίσκεται στις τουριστικές παραλιακές περιοχές του νομού. Η αυξημένη ζήτηση με το νέο τουριστικό προϊόν που έχει αναπτυχθεί στην ενδοχώρα του νομού, δεν μπορεί να καλυφθεί από τις υφιστάμενες υποδομές.

Μέσα από τη δράση επιδιώκεται η δημιουργία ή επέκταση, ολοκληρωμένων υποδομών για διανυκτέρευση, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη άλλων δραστηριοτήτων.

Αφορά κυρίως στη δημιουργία μονάδων αγροτικού τουρισμού, στις οποίες θα παρέχεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να συμμετέχει και σε άλλες δραστηριότητες εκτός από την διαμονή του. Οι δραστηριότητες αυτές θα αποτελούν τμήμα της επένδυσης και θα είναι συνδεδεμένες με άλλες επενδύσεις και μορφές οικονομικής δραστηριότητας στην ίδια περιοχή, προκειμένου να διαμορφώνονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες διαμονής-αναψυχής.

Ταυτόχρονα οι επενδυτές θα πρέπει να τεκμηριώνουν τις δραστηριότητες που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τη διαμονή και τον τρόπο αξιοποίησης αυτών. Τέτοια παραδείγματα είναι, η εκμάθηση της κρητικής κουζίνας, ο αθλητικός τουρισμός, η ενασχόληση με αγροτικές εργασίες, κλπ.

Η κατασκευή των μονάδων αυτών θα βασίζεται σε παραδοσιακά υλικά (ξύλο, πέτρα, κεραμίδι κλπ) και θα σέβεται την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής εφαρμογής της επένδυσης, ενώ θα πρέπει να προβλέπονται διευκολύνσεις για ΑΜΕΑ (πρόσβαση, διαμονή κλπ). Επίσης, οι μονάδες θα πρέπει να προωθούν μέσα από τη λειτουργία τους τα τοπικά προϊόντα και την παραδοσιακή κρητική διατροφή.

Προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται:

  • σε περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό ή δομημένο περιβάλλον
  • σε περιοχές που αναπτύσσονται δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού (ορειβασία, περιήγηση, οινοτουρισμός, ανεμοπτερισμός κλπ)
  • σε περιοχές που παρουσιάζουν επισκεψιμότητα

Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες, ενώ θα τηρηθεί και η ΚΥΑ 2974/8-4-2009(ΦΕΚ670/10-04-2009) «Προσδιορισμός των λειτουργικών μορφών και κατηγοριών των τουριστικών καταλυμάτων και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων που εντάσσονται σε προγράμματα αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ».

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η δράση αυτή στοχεύει στην κοινωνική και οικονομική ενδυνάμωση της υπαίθρου μέσα από τουριστικές δραστηριότητες μικρής κλίμακας που αναπτύσσονται στον αγροτικό χώρο. Χωρίς να παραβλέπεται η πολιτιστική κληρονομιά και να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της υπαίθρου μπορούν να εξασφαλιστούν ουσιαστικοί και μακροπρόθεσμοι στόχοι όπως:

  • η παραμονή των κατοίκων στις εστίες τους ώστε να αποφευχθεί η ερήμωση της υπαίθρου και να αντιμετωπιστεί η αστυφιλία
  • παροχή ευκαιριών απασχόλησης μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας
  • ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και των κοινωνικών υποδομών
  • ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της περιοχής
  • προώθηση της κρητικής κουζίνας και κατ’ επέκταση των τοπικών προϊόντων μέσω αύξησης της ανταγωνιστικότητάς τους

Παράλληλα, η ύπαρξη ποιοτικών μονάδων μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για υπηρεσίες αναψυχής και ταυτόχρονα να αποτελέσει εναλλακτική πηγή εισοδήματος ώστε να απεξαρτήσει την τοπική οικονομία από τον πρωτογενή τομέα. Η ενίσχυση του αγροτικού χώρου καθίσταται ζωτικής σημασίας στις μέρες μας. Ο ανταγωνισμός, ως απόρροια της παγκοσμιοποίησης, εντείνεται σε όλα τα επίπεδα και η ύπαιθρος δεν μπορεί να μείνει στάσιμη. Δεν πρέπει λοιπόν να μείνει ανεκμετάλλευτη η ευκαιρία που παρέχεται στη δεδομένη χρονική συγκυρία μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων, δεδομένης της έλλειψης εθνικού θεσμικού πλαισίου για τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες αγροτουρισμού.

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, και τα Δ.Δ.. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κοξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου και τα Δ.Δ. Βουτών, Σταυρακίων και Δαφνών του Δήμου Ηρακλείου.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του υπομέτρου L311, που δύνανται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ και τον ΚΑΝ (ΕΚ) 800/2008.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η παραπάνω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά με τις παρακάτω δράσεις:

  • L313-8 - Ίδρυση και επέκταση επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση τουρισμού της υπαίθρου
  • L322-1 - Βελτίωση και ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων
  • 421βΔιακρατική συνεργασία «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις: ο πολιτισμός των γεύσεων»
  • 421.αΔιατοπικό πρόγραμμα «όμορφα χωριά»

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Καινοτόμο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης δράσης μπορεί να αποτελέσει η παροχή ποιοτικών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών διαμονής, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και στα παραδοσιακά στοιχεία κάθε περιοχής. Η προσφορά ολοκληρωμένων πακέτων διακοπών για την ύπαιθρο που συνδυάζει ευχάριστη διαμονή και επισκέψεις σε πολιτιστικά μνημεία, καταφέρνει να φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τη φύση αλλά και τις γεωργικές δραστηριότητες κάθε περιοχής.

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία “BOTTOM UP” ανέδειξε αρκετό επενδυτικό από ενδιαφέρον από εν δυνάμει επιχειρηματίες κατοίκους της περιοχής παρέμβασης .Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην ίδρυση δέκα επτά (17) νέων αγροτουριστικών καταλυμάτων οι οποίες χωροταξικά βρίσκονται στην ενδοχώρα της περιοχής παρέμβασης.

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Πέντε (5) υποδομές διανυκτέρευσης

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png