Στο νομό Ηρακλείου υπάρχει ισχυρός πρωτογενής τομέας, ο οποίος τροφοδοτεί σε σημαντικό βαθμό την αλυσίδα του αγροδιατροφικού τομέα στην ενδοχώρα του νομού. Δραστηριοποιείται πλήθος μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν τον τομέα μετά την πρώτη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω περιορισμένης δυναμικότητας και ελλείψεων σε εξοπλισμό, αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας, με συνέπεια τα προϊόντα τους να διακινούνται με λιγότερο ανταγωνιστικούς όρους σε σχέση με βιομηχανοποιημένα προϊόντα χαμηλότερης ποιοτικής αξίας, προερχόμενα από αγορές εκτός Κρήτης.
Στα χωριά της περιοχής, υπάρχουν πολλά μικρά αρτοποιεία, που παράγουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας, κυρίως ψωμί, λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού τους, με αποτέλεσμα, ο τοπικός πληθυσμός να προμηθεύεται ψωμί από τα τοπικά εμπορικά κέντρα.
Στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν εννέα γυναικείοι συνεταιρισμοί - από τους οποίους οι δύο είναι στην περιοχή παρέμβασης- που παράγουν προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και τα διακινούν στην τοπική αγορά και σε καταστήματα πώλησης κρητικών προϊόντων στην Αθήνα.
Εκτιμούμε ότι ο τομέας αυτός μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας, της προβολής του κρητικού διατροφικού προτύπου και της δυνατότητας διασύνδεσής του με τον τουρισμό.
Μέσα από τη δράση επιδιώκεται:
- η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παραγωγής αρτοσκευασμάτων, γνωστών κρητικών ειδών, όπως το παξιμάδι, καλιτσούνια, ξεροτήγανα, γαμοκούλουρα, που θα διατίθενται συσκευασμένα σε καταστήματα λιανικής πώλησης,
- η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μικρών αρτοποιείων, σε απομακρυσμένες περιοχές, που υπάρχει έλλειψη, για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού,
- η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων που αξιοποιούν την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής (γάλα, σταφύλια, οπωροκηπευτικά, σταφίδα κλπ), μετά την πρώτη μεταποίηση (όπως ξινόχοντρος, που αξιοποιείται το γάλα και το σιτάρι).
Ειδικό βάρος θα δοθεί στη δημιουργία οργανωμένων χώρων παραγωγής και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και τη χρήση των ΑΠΕ στη λειτουργία τους, καθώς και στην τυποποίηση των προϊόντων σε μικρές ατομικές συσκευασίες, για τη προώθησή τους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.
Βαρύτητα θα δοθεί στη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες γυναικών.
Ενδεικτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν μέσω της δράσης είναι: εργαστήρια παραγωγής πετιμεζιού, αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής, ξινόχοντρου μουσταλευριάς, ζυμαρικών κλπ.
Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν
Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Στη δράση δεν ενισχύονται τομείς και παρεμβάσεις που αποτελούν αντικείμενο της δράσης L123α.
|