Αρχική Σελίδα
Δράση 312-3 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L312-3:

"Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

800.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

400.000,00

33,33%

06,76%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

400.000,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Στο νομό Ηρακλείου υπάρχει ισχυρός πρωτογενής τομέας, ο οποίος τροφοδοτεί σε σημαντικό βαθμό την αλυσίδα του αγροδιατροφικού τομέα στην ενδοχώρα του νομού. Δραστηριοποιείται πλήθος μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες καλύπτουν τον τομέα μετά την πρώτη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, που παράγουν προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις αυτές, λόγω περιορισμένης δυναμικότητας και ελλείψεων σε εξοπλισμό, αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας, με συνέπεια τα προϊόντα τους να διακινούνται με λιγότερο ανταγωνιστικούς όρους σε σχέση με βιομηχανοποιημένα προϊόντα χαμηλότερης ποιοτικής αξίας, προερχόμενα από αγορές εκτός Κρήτης.

Στα χωριά της περιοχής, υπάρχουν πολλά μικρά αρτοποιεία, που παράγουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας, κυρίως ψωμί, λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού τους, με αποτέλεσμα, ο τοπικός πληθυσμός να προμηθεύεται ψωμί από τα τοπικά εμπορικά κέντρα.

Στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν εννέα γυναικείοι συνεταιρισμοί - από τους οποίους οι δύο είναι στην περιοχή παρέμβασης- που παράγουν προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και τα διακινούν στην τοπική αγορά και σε καταστήματα πώλησης κρητικών προϊόντων στην Αθήνα.

Εκτιμούμε ότι ο τομέας αυτός μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας, της προβολής του κρητικού διατροφικού προτύπου και της δυνατότητας διασύνδεσής του με τον τουρισμό.

Μέσα από τη δράση επιδιώκεται:

  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων παραγωγής αρτοσκευασμάτων, γνωστών κρητικών ειδών, όπως το παξιμάδι, καλιτσούνια, ξεροτήγανα, γαμοκούλουρα, που θα διατίθενται συσκευασμένα σε καταστήματα λιανικής πώλησης,
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μικρών αρτοποιείων, σε απομακρυσμένες περιοχές, που υπάρχει έλλειψη, για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού,
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων που αξιοποιούν την πρωτογενή παραγωγή της περιοχής (γάλα, σταφύλια, οπωροκηπευτικά, σταφίδα κλπ), μετά την πρώτη μεταποίηση (όπως ξινόχοντρος, που αξιοποιείται το γάλα και το σιτάρι).

Ειδικό βάρος θα δοθεί στη δημιουργία οργανωμένων χώρων παραγωγής και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και τη χρήση των ΑΠΕ στη λειτουργία τους, καθώς και στην τυποποίηση των προϊόντων σε μικρές ατομικές συσκευασίες, για τη προώθησή τους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Βαρύτητα θα δοθεί στη δημιουργία επιχειρήσεων από ομάδες γυναικών.

Ενδεικτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν μέσω της δράσης είναι: εργαστήρια παραγωγής πετιμεζιού, αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής, ξινόχοντρου μουσταλευριάς, ζυμαρικών κλπ.

Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Στη δράση δεν ενισχύονται τομείς και παρεμβάσεις που αποτελούν αντικείμενο της δράσης L123α.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με την εφαρμογή της παραπάνω δράσης σκοπός είναι:

  • Να αποκτήσουν ονομασία προέλευσης και συσκευασία πολλά τοπικά προϊόντα στον τομέα των ειδών διατροφής, γεγονός που θα τους προσδώσει αναγνωρισημότητα και ανταγωνιστικότητα.
  • Να εξορθολογήσει την λειτουργία και την παράγωγη υφιστάμενων επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο κλάδο είτε με την εφαρμογή συστημάτων ποιότητας (ISO –HACCP) είτε με τον εκσυγχρονισμό και προσθήκη νέου μηχανολογικού εξοπλισμού έτσι ώστε να τις καταστήσει βιώσιμες και ανταγωνιστικές.
  • Να δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας σε μικρές επιχειρήσεις. της περιοχής.
  • Η προστασία, ανάδειξη και προβολή της Κρητικής κουζίνας και του αγροδιατροφικού προτύπου.

Με την εφαρμογή της δράσης σταθεροποιούνται τα πλεονεκτήματα στην περιοχή, αμβλύνονται οι αδυναμίες αξιοποιούνται οι ευκαιρίες ενώ παράλληλα προλαμβάνονται κάποιες από τις απειλές με βάση την ανάλυση SWOT της περιοχής παρέμβασης. Επίσης η παραπάνω δράση συμβάλει και εναρμονίζεται με τους στρατηγικούς στόχους του προγράμματος αφού :

  • Συντελεί στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
  • Συμβάλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών της περιοχής .
  • Συμβάλει στην συγκράτηση του πληθυσμού και στην άρση της κοινωνικής απομόνωσης αφού δημιουργεί και παρέχει ίσες ευκαιρίες απασχόλησης σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού.

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, Ηρακλείου και τα Δ.Δ.. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κόξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του υπομέτρου 311, που δύναται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ και τον ΚΑΝ 800/2008.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η παραπάνω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνέργεια με τις παρακάτω δράσεις:

  • L312-5 -Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων επιχειρήσεων
  • L123α – Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Ο καινοτόμος χαρακτήρας της δράσης έγκειται στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων παραγωγής και στη δημιουργία προϊόντων ατομικής συσκευασίας

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία “BOTTOM UP” ανέδειξε ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον από τέσσερις (4) επενδυτές ζητώντας τον εκσυγχρονισμό τριών επιχειρήσεων με είδη αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής και την ίδρυση μίας επιχείρησης παραγωγής παγωτού.

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Επτά (7) επιχειρήσεις

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png