Αρχική Σελίδα
Δράση 311-7 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L311-7:

"Ιδρύσεις, επεκτάσεις εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

300.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

150.000,00

20%

2,54%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

150.000,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Στο νομό Ηρακλείου υπάρχουν πολλές μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις που παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, τα οποία διαθέτουν στις συνήθεις μορφές στην αγορά (λάδι, σταφύλια, ρακή, σταφίδα, γάλα κλπ). Στις αγροτικές οικογένειες παραδοσιακά αξιοποιείται μέρος της παραγωγής σε προϊόντα διατροφής κυρίως για ίδια χρήση, ενώ τελευταία παράγουν ποσότητες που τις διαθέτουν άτυπα σε τρίτους, εντός και εκτός Κρήτης (πετιμέζι, παξιμάδι, μουσταλευριά, ξινόχοντρο, σταφιδόψωμα κλπ).

Επίσης, στα χωριά της περιοχής, υπάρχουν πολλά μικρά αρτοποιεία, που παράγουν προϊόντα χαμηλής ποιότητας, κυρίως ψωμί, λόγω του απαρχαιωμένου εξοπλισμού τους, με αποτέλεσμα, ο τοπικός πληθυσμός να προμηθεύεται ψωμί από τα πλησιέστερα εμπορικά κέντρα.

Στο Νομό Ηρακλείου υπάρχουν εννέα γυναικείοι συνεταιρισμοί - από τους οποίους οι δύο είναι στην περιοχή παρέμβασης- που παράγουν προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και τα διακινούν στην τοπική αγορά και σε καταστήματα πώλησης κρητικών προϊόντων στην Αθήνα.

Εκτιμούμε ότι ο τομέας αυτός μπορεί να αναπτυχθεί εξαιτίας, της προβολής του κρητικού διατροφικού προτύπου και της δυνατότητας διασύνδεσής του με τον τουρισμό.

Μέσα από τη δράση επιδιώκεται:

  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μικρών αρτοποιείων, από αγρότες σε απομακρυσμένες περιοχές, που υπάρχει έλλειψη, για την κάλυψη των αναγκών του τοπικού πληθυσμού,
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων από αγρότες που αξιοποιούν τη δική τους πρωτογενή παραγωγή αλλά και της περιοχής (γάλα, σταφύλια, οπωροκηπευτικά, σταφίδα κλπ), μετά την πρώτη μεταποίηση (όπως ξινόχοντρος, που αξιοποιείται το γάλα και το σιτάρι).

Ειδικό βάρος θα δοθεί στη δημιουργία οργανωμένων χώρων παραγωγής και στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, καθώς και στην τυποποίηση των προϊόντων σε μικρές ατομικές συσκευασίες, για τη προώθησή τους στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες.

Ενδεικτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν μέσω της δράσης είναι: εργαστήρια παραγωγής πετιμεζιού, αρτοσκευασμάτων, ειδών ζαχαροπλαστικής, ξινόχοντρου μουσταλευριάς, ζυμαρικών κλπ.

Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες. Στη δράση δεν ενισχύονται τομείς και παρεμβάσεις που αποτελούν αντικείμενο της δράσης L123α.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Με την υλοποίηση της δράσης επιδιώκεται:

  • Ο εξορθολογισμός λειτουργίας αγροδιατροφικού τομέα ειδικά στο κομμάτι της τυποποίησης μετά την πρώτη μεταποίηση της παραγωγής τοπικής προέλευσης προϊόντων την αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής της βελτίωσης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων.
  • Η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας και ειδικά ομάδων γυναικών με τη δημιουργία ή εκσυγχρονισμό μικρών κοινωνικών επιχειρήσεων (γυναικείους συνεταιρισμούς ειδών διατροφής κλπ)
  • Η ανάπτυξη κοινωνικών επιχειρήσεων η οποία και θα καθοδηγήσει τις υπάρχουσες κοινωνικές επιχειρήσεις στην ηλικιακή ανασύνθεση με την είσοδο νεαρότερων σε ηλικία μελών στην παραγωγική και επιχειρησιακή λειτουργία.
  • Η αύξηση οικογενειακού εισοδήματος μέσω της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας από την τυποποίηση αγροτικών τοπικών προϊόντων διατροφής υψηλής ποιότητας, Η παραγωγή προϊόντων ποιότητας και προστιθέμενης αγοραστικής αξίας  μείωση ελλείμματος ανταγωνιστικότητας προϊόντων και επιχειρήσεων.
  • Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τελικών προϊόντων μέσω με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων
  • Η αύξηση της απασχόλησης στην περιοχή με την δημιουργία επιχειρήσεων παραγωγής τελικών προϊόντων υψηλής ποιότητας,
  • Μείωση εξάρτησης από τον πρωτογενή τομέα στις περιοχές με την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Η συμβολή της δράσης στην εκπλήρωση των στρατηγικών στόχων του προγράμματος σχετίζεται με αύξηση της ανταγωνιστικότητας τελικών προϊόντων που παράγονται στις περιοχές, την ισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με την παρουσία δυναμικών επιχειρήσεων στην ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου, προώθηση πολυλειτουργικότητας γεωργίας και τέλος με την επίτευξη της κοινωνικής ισορροπίας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις περιοχές παρέμβασης.

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, Ηρακλείου και τα Δ.Δ.. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κοξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Μέλη του αγροτικού νοικοκυριού και ειδικότερα φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση ή αποτελούν συμβοηθούντα μέλη του αρχηγού της γεωργικής εκμετάλλευσης (σύζυγοι ή τέκνα) κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης ενίσχυσης. Εξαιρούνται οι γεωργικοί εργάτες.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η παραπάνω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά με τις παρακάτω δράσεις:

  • L312-5 – Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων της τοπικής οικονομίας
  • L123α – Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Ως καινοτομία της δράσης είναι:

  • η ίδρυση κοινωνικών επιχειρήσεων από γυναίκες της περιοχής και η αξιοποίηση της δικής τους παραγωγής σε αγροτικά προϊόντα.
  • η ενίσχυση επιχειρήσεων που θα παράγουν προϊόντα ατομικής συσκευασίας

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία “BOTTOM UP” ανέδειξε ότι πολλοί αγρότες και αγρότισσες επιθυμούν στην δημιουργία επιχείρησης αξιοποίησης της δικής τους παραγωγής και ιδιαίτερα στα προϊόντα των ειδών ζαχαροπλαστικής και προϊόντων ζύμης. Άμεσο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε από δύο (2) επενδυτές για την ίδρυση μονάδας παραγωγής κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης (τυρόπιτες, σφολιάτες κ.τ.λ.), τη δημιουργία ενός (1) γυναικείου συνεταιρισμού και τον εκσυγχρονισμό δύο (2) αγροτικού γυναικείου συνεταιρισμού που παράγουν παραδοσιακά γλυκίσματα.

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Τέσσερις (4) επιχειρήσεις

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png