Αρχική Σελίδα
Δράση 123α Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ 123α:

"Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

1.800.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

900.000,00

100%

15,22%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

900.000,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Στην περιοχή παρέμβασης υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων συμβατικής παραγωγής και μικρός αριθμός για τα πιστοποιημένα και βιολογικά προϊόντα. Οι κυριότερες μεταποιητικές επιχειρήσεις φυτικής παραγωγής στην περιοχή είναι: ελαιουργεία, συσκευαστήρια οπωροκηπευτικών, οινοποιεία, μονάδες παραγωγής ζωοτροφών και ζωικής παραγωγής: τυροκομεία και τυποποιητήρια μελιού. Έλλειψη υπάρχει στην τυποποίηση του ελαιολάδου, το οποίο διοχετεύεται στην αγορά κυρίως χύμα, καθώς και στην τυποποίηση οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Επίσης, εξαιτίας της ύπαρξης μεγάλων κτηνοτροφικών μονάδων, υπάρχει ανάγκη ίδρυσης μικρών τυροκομείων για την αξιοποίηση της παραγωγής τους.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό η ποιοτική παραγωγή κρασιού, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων οινοποιείων αλλά και τη δημιουργία νέων, στην πλειοψηφία τους, μικρής και μεσαίας δυναμικότητας. Πολλά απ’ αυτά είναι εγκαταστημένα εντός του αμπελώνα και χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη σταφύλια συμβατικής ή βιολογικής καλλιέργειας ( στην περιοχή παρέμβασης δραστηριοποιούνται τρία οινοποιεία, από οινοστάφυλα βιολογικής καλλιέργειας). Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποια οινοποιία διαθέτουν επισκέψιμους χώρους – χώρους γευσιγνωσίας. Ο μεγάλος όγκος της παραγωγής εμφιαλωμένου Κρητικού κρασιού εστιάζεται σήμερα στο Νομό Ηρακλείου με κυρίαρχες περιοχές αυτές των Πεζών και των Δαφνών.

Μέσω της δράσης επιδιώκεται:

  • η μεταποίηση – τυποποίηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων ποιότητας,
  • η ενίσχυση της μεταποίησης των προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας,
  • η ενίσχυση επιχειρήσεων τυποποίησης προϊόντων σε ατομικές συσκευασίες,
  • η λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου και η προσαρμογή της παραγωγής τους στα διεθνή πρότυπα ποιότητας.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στα επενδυτικά σχέδια που ικανοποιούν τους περιορισμούς επιλεξιμότητας και αφορούν ιδρύσεις μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας / τυποποίησης αγροτικών προϊόντων βιολογικής παραγωγής, τη συσχέτιση της μεταποιητικής μονάδας με τον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης, τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων για δαπάνες που έχουν σχέση με την τήρηση των βασικών προδιαγραφών υγιεινής και περιβαλλοντικών όρων και τη χρήση υλικών συσκευασίας σε καινοτόμες μορφές (π.χ. πήλινες - οικολογικές συσκευασίες, ατομικές συσκευασίες κλπ),

Ενδεικτικά, μέσω της δράσης μπορούν να ενισχυθούν:

  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός μεταποιητικών επιχειρήσεων προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας, με παράλληλη ανάπτυξη συστημάτων ποιότητας,
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίων οπωροκηπευτικών
  • ο εκσυγχρονισμός συσκευαστηρίων αρωματικών φυτών,
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός τυροκομείων και παραπροϊόντων γάλακτος
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός τυποποιητηρίων μελιού
  • η ίδρυση οινοποιείων από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας ή εκσυγχρονισμός οινοποιείων

Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες.

Σε κάθε περίπτωση οι τομείς ενίσχυσης, καθώς και οι δικαιούχοι της δράσης, θα είναι σύμφωνοι με τα προβλεπόμενα στο ΠΑΑ και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή του υπομέτρου.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στην περιοχή παρέμβασης δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμών μεταποιητικών μονάδων πολλές από τις οποίες κατά τη λειτουργία τους υποβαθμίζουν το άμεσο περιβάλλον τους, δεν τηρούν τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής και περιβαλλοντικών όρων, δεν κάνουν τυποποίηση – συσκευασία των παραγόμενων από αυτές προϊόντων.

Με την υλοποίηση της δράσης 123.α στην περιοχή παρέμβασης επιδιώκεται:

  • Αύξηση της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων. Με την τυποποίηση και συσκευασία τα αγροτικά προϊόντα αποκτούν μεγαλύτερη αξία .
  • Αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος. Οι πωλήσεις των προϊόντων σε καλή τιμή προκαλεί αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος.
  • Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και προβολής του τόπου παραγωγής τους. Τα αγροτικά προϊόντα σε σωστή συσκευασία δρουν ελκυστικά στον καταναλωτή και με τις πληροφορίες που αναγράφονται στη συσκευασία δίνονται στοιχεία για την περιοχή παραγωγής παρακινώντας το ενδιαφέρον του καταναλωτή να επισκεφτεί την περιοχή παραγωγής του προϊόντος.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και απασχόλησης στην περιοχή. Με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας
  • Εξασφάλιση των βασικών προδιαγραφών υγιεινής και περιβαλλοντικών όρων.

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Όλη η περιοχή παρέμβασης. Η παρέμβαση θα αφορά κυρίως στους Δήμους Μοιρών και Τυμπακίου για την παραγωγή κηπευτικών, Κόφινα και Αστερουσίων για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, «Ν.Καζαντζάκης» και Καστελλίου για παραγωγή οίνου και «Ν.Καζαντζάκης» και Αρκαλοχωρίου για επιτραπέζιο σταφύλι.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Φυσικά και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που δύνανται να υλοποιήσουν πολύ μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

H παραπάνω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνέργια με τις εξής δράσεις :

  • Δράση 312.3-Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α΄ μεταποίηση
  • Δράση 312.5 – Δικτύωση ομοειδών ή συμπληρωματικών κλάδων όλων των ειδών της τοπικής οικονομίας
  • Δράση 421.β – Διακρατική Συνεργασία: «Γαστρονομικές Περιπλανήσεις: ο πολιτισμός των γεύσεων»

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Ο καινοτόμος χαρακτήρας της δράσης εστιάζεται στην επιδίωξη δημιουργίας προϊόντων ατομικής συσκευασίας για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχει στην τοπική τουριστική αγορά και στην αξιοποίηση σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα της τυποποίησης αλλά κυρίως στην προώθηση των προϊόντων.

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Κατά τη διαδικασία των διαβουλεύσεων αλλά και από το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε οι σημαντικότερες προτάσεις είναι:

  • Δύο (2) εκσυγχρονισμοί υφιστάμενων οινοποιείων για παραγωγή κρασιού από οινοστάφυλα συμβατικής καλλιέργειας
  • Μία (1) μονάδας συσκευασίας φρέσκου βιολογικού γάλακτος
  • Ένας (1) εκσυγχρονισμός μονάδας τεμαχισμού και τυποποίησης κρέατος
  • Μία (1) ίδρυση μονάδας επεξεργασίας και τυποποίησης σαλιγκαριών
  • Μία (1) ίδρυση τυροκομείου
  • Μία (1) ίδρυση μονάδας τυποποίησης οίνου
  • Μία (1) μονάδα τυποποίησης οπωροκηπευτικών βιολογικής καλλιέργειας
  • Ίδρυση ενός (1) συσκευαστηρίου οπωροκηπευτικών στην περιοχή της Μεσσαράς
  • Εκσυγχρονισμός τριών (3) τυροκομείων
  • Ίδρυση δύο (2) συσκευαστηρίων ελαιολάδου

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Οκτώ (8) μεταποιητικές μονάδες.

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png