Αρχική Σελίδα
Δράση 312-1 Εκτύπωση E-mail

 

ΔΡΑΣΗ L312-1:

"Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί βιοτεχνικών μονάδων"

 

1. ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ

 

ΠΟΣΟ σε €

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ

ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ Δ.Δ. ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

1.400.000,00

 

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΑΠΑΝΗ

700.000,00

58.33%

11,83%

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

700.000,00

 

 

2. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΗΣ

Ο δευτερογενής τομέας και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις παραγωγής ειδών λαϊκής τέχνης, στο νομό Ηρακλείου, αποτελεί ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας, κυρίαρχα τροφοδοτούμενο από την πλούσια τοπική λαογραφία και παράδοση, καθώς και από την αυξημένη ζήτηση από την τοπική αλλά και την τουριστική αγορά.

Στην ενδοχώρα της περιοχής παρέμβασης υπάρχουν πολλές μικρές επιχειρήσεις παραγωγής ειδών λαϊκής τέχνης, οι οποίες όμως παρουσιάζουν οξυμένα προβλήματα εγκατάστασης, οργάνωσης παραγωγής και λειτουργίας. Το υψηλό κόστος παραγωγής και διάθεσης έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μη ανταγωνιστικών προϊόντων, σε μια αγορά στην οποία υπάρχει αυξημένη ζήτηση λόγω του τουρισμού. Έτσι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ άλλες δεν είναι σε θέση να διαθέσουν το παραγόμενο προϊόν (ανάλογα με το είδος που παράγουν).

Η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας που σχετίζονται με την τοπική λαϊκή παράδοση είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί η τοπική παραγωγή να ανταγωνιστεί το φαινόμενο εισαγωγής φθηνών βιομηχανοποιημένου τύπου προϊόντων λαϊκής τέχνης στην ιδιαίτερα μεγάλη τουριστική αγορά του νομού Ηρακλείου.

Μέσα από τη δράση επιδιώκεται:

  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων ειδών λαϊκής τέχνης,
  • η δημιουργία επισκέψιμου χώρου σε υφιστάμενες επιχειρήσεις λαϊκής τέχνης, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε τουριστικές διαδρομές
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων που αξιοποιούν τοπικούς φυσικούς πόρους και το προϊόν τους χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε άλλες βιοτεχνικές επιχειρήσεις ή στις κατασκευές (π.χ. παραγωγή πυλού για τα αγγειοπλαστεία, επεξεργασία πέτρας και μαρμάρου, κάρβουνο, ασβέστης κλπ)
  • η δημιουργία ή ο εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων προϊόντων ξύλου και μετάλλου

Για τους επισκέψιμους χώρους σε επιχειρήσεις ειδών λαϊκής τέχνης, προτεραιότητα θα δοθεί σε επενδυτικά σχέδια που βρίσκονται σε κομβικά σημεία της περιοχής ή σε χώρους που παρουσιάζουν επισκεψιμότητα.

Ειδικό βάρος θα δοθεί στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας για το σχεδιασμό και την παραγωγή προϊόντων, καθώς και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Βαρύτητα θα δοθεί σε επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας, όπως γυναικείοι συνεταιρισμοί που παράγουν είδη λαϊκής τέχνης, άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) και σε νέους.

Ενδεικτικές επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχυθούν μέσω της δράσης είναι: εργαστήρια κεραμικής, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, καλαθοπλεκτικής, υφαντικής, μαχαιροποιίας, παραδοσιακών στολών, ξυλογλυπτικής, γλυπτικής, μουσικών οργάνων, αργυροχρυσοχοϊας, εκκλησιαστικού και παραδοσιακού επίπλου, επεξεργασίας μετάλλου, πέτρας και μαρμάρου, δερματίνων ειδών, ξυλουργεία κλπ.

Επίσης, μέσω της δράσης θα ενισχυθεί και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ίδια κατανάλωση στις επιχειρήσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Για την υλοποίηση της δράσης θα τηρηθούν οι όροι και οι περιορισμοί του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της, ενώ αντίστοιχα θα διαμορφωθούν και οι επιλέξιμες δαπάνες.

 

3. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
  • Ενδυνάμωση δευτερογενούς τομέα με τη στήριξη βιοτεχνικών μονάδων παραγωγής τοπικών προϊόντων, και ειδικότερα μικρά ξυλουργεία παραγωγής ειδών επιπλο-ξυλουργίας παραδοσιακής τεχνοτροπίας, ενώ προωθείται η μετεγκατάσταση και εκσυγχρονισμός βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή παρέμβασης για την εκμετάλλευση της αυξανόμενης ζήτησης στην τοπική αγορά
  • Προωθείται η ενδυνάμωση του τοπικού δικτύου ομοειδών επιχειρήσεων (cluster) κεραμικής και αγγειοπλαστικής - κλάδος ο οποίος εμφανίζει ιδιαίτερη εξωστρέφεια προς τις διεθνείς αγορές,
  • Η δράση απευθύνεται επίσης σε ιδιώτες που ενδιαφέρονται να ιδρύσουν τοπικές μικρές βιοτεχνικές μονάδες για την παραγωγή προϊόντων παραδοσιακής υφής και προδιαγραφών με σκοπό την τόνωση της αυξανόμενης ζήτησης σε τοπικά προϊόντα παραδοσιακού χαρακτήρα (π.χ. παραδοσιακές στολές, παραδοσιακά υποδήματα, σιδηροκατασκευές παραδοσιακών προδιαγραφών, βυζαντινές στολές και εκκλησιαστικά είδη).
  • Επιδιώκεται η τόνωση της επιχειρηματικότητας στο κομμάτι της διακίνησης τοπικών προϊόντων τα οποία παράγονται από μικρές μονάδες σε τοπική κλίμακα, αποσκοπώντας στην βελτίωση της ανταγωνιστικής τους θέσης στην τοπική και περιφερειακή αγορά, δημιουργώντας μονάδες οι οποίες ανταποκρίνονται στη ζήτηση που υπάρχει για παραδοσιακού χαρακτήρα τελικά προϊόντα μέσου κόστους, και υψηλής ποιότητας στην περιοχή και εκτός αυτής. Επιδιώκεται η δημιουργία μικρών επιχειρήσεων οι οποίες θα έχουν μικρό κόστος κατασκευής τελικών προϊόντων παράγοντας τελικά προϊόντα χαμηλού τελικού κόστους τα οποία θα διοχετεύονται στις τοπικές αλλά και περιφερειακή αγορά
  • Μέσω της δράσης επιδιώκεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας παραγόμενων τελικών προϊόντων και η τόνωση της παραγωγικότητας στην περιοχή παρέμβασης
  • Αύξηση της ζήτησης – οργάνωση του τομέα της παραγωγής για παραδοσιακού χαρακτήρα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας
  • Ενεργοποίηση της δυνατότητας δημιουργίας επενδύσεων στην ενδοχώρα και δημιουργία θέσεων εργασίας. Ενεργοποίηση της νεανικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή
  • Εκμετάλλευση – ανάδειξη του τοπικού παραδοσιακού κεφαλαίου και της λαογραφίας της περιοχής
  • Τόνωση της εξωστρέφειας υφισταμένων επιχειρήσεων (στόχος δράσης εκσυγχρονισμού)

Σχετικά με τους στόχους του τοπικού προγράμματος η δράση συμβάλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων συμβάλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με την πραγματοποίηση επενδύσεων στην περιοχή παρέμβασης, την προσέλκυση πληθυσμού στην περιοχή για την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς και στη συμβολή δημιουργίας πυρήνων ανάπτυξης σε τομεακό και χωρικό επίπεδο ανάλογα με το βαθμό εξειδίκευσης ή και εκμετάλλευσης γιγενών πλεονεκτημάτων. Προφανές είναι ότι η δράση συμβάλει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την προώθηση εισαγωγής καινοτόμων δράσεων προστιθέμενης τοπικής αξίας.

 

4. ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ (σε επίπεδο Δήμου) ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΤΗΣ SWOT ΑΝΑΛΥΣΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Περιοχή εφαρμογής: Αφορά το σύνολο των Δημοτικών Διαμερισμάτων της περιοχής παρέμβασης στους Δήμους Αρκαλοχωρίου, Αστερουσίων, Γόρτυνας, Επισκοπής, Θραψανού, Καστελίου, Κόφινα, «Ν.Καζαντζάκης», Τυμπακίου, Μοιρών, Ηρακλείου και τα Δ.Δ.. Αβδού, Γωνιές Πεδιάδος, Κεράς και Ποταμιών του Δήμου Χερσονήσου, το Δ.Δ. Κρασίου και τον οικισμό Μοχού του Δήμου Μαλίων, τα Δ.Δ. Επάνω Βάθειας, Καλού Χωρίου, Κοξαρης και Χαρασού του Δήμου Γουβών, και τα Δ.Δ. Ροδιάς, Φόδελε και τον οικισμό Αχλάδας του Δήμου Γαζίου.

 

5. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εκτός των δικαιούχων του υπομέτρου 311 που δύναται να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων σύμφωνα με τη σύσταση της Επιτροπής 2003/361/ΕΚ και τον ΚΑΝ. 800/2008.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η εν λόγω δράση λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά με τις παρακάτω δράσεις:

  • L123α – Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων
  • L313-1 -Ίδρυση και εκσυγχρονισμός τοπικών κέντρων τουριστικής πληροφόρησης (γραφεία - περίπτερα ενημέρωσης και πληροφόρησης)
  • L313-4 - Προβολή και προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των περιοχών
  • L321-3 - Ενίσχυση πολιτιστικών εκδηλώσεων ανάδειξης και διατήρησης της τοπικής κληρονομιάς
  • 421α -Διατοπική συνεργασία «όμορφα χωριά»

 

7. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ (εφόσον υπάρχει) ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ / ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ

Η καινοτομία της δράσης στηρίζεται στη δημιουργία επισκέψιμου χώρου σε υφιστάμενες επιχειρήσεις λαϊκής τέχνης, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε τουριστικές διαδρομές και οι επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθούν την παραγωγική διαδικασία.

 

8. ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΟΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ "BOTTOM UP" ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η διαδικασία “BOTTOM UP” με βάση τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη διαβούλευση προκύπτει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένα δώδεκα επενδυτές σχεδιάζουν να υποβάλλουν πρόταση στους παρακάτω τομείς:

  • τρεις (3) για εκσυγχρονισμό υφιστάμενων αγγειοπλαστείων
  • μία (1) ίδρυση παραγωγής ξυλουργικών προϊόντων για την οικοδομή
  • μία (1) ίδρυση κατασκευής ενδυμάτων εργασίας
  • μία (1) ίδρυση παραγωγής παραδοσιακών υποδημάτων
  • δύο (2) εκσυγχρονισμοί παραγωγής προϊόντων σιδήρου
  • δύο (2) ιδρύσεις παραγωγής μεταλλικών θερμοκηπίων
  • δύο (2) ιδρύσεις υφαντουργείων

 

9. ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ (δείκτης εκροών)

Οκτώ (8) βιοτεχνικές μονάδες

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png